Programma vrijdag 17 mei 2024

 

08.00 - 09.00 uur

Registratie & ontvangst op expositie

09.00 - 09.10 uur

Welkom

Kees Tol, dagvoorzitter

Kees Tol is tv-presentator, acteur en producer. De uit Volendam afkomstige veelzijdige dagvoorzitter is vanaf 2013 te zien in verschillende tv-programma's zoals Shownieuws, Huizenjacht, Weer verliefd op je huis, De 3 sterren camping, Camping Royaal en Strandgasten. Daarnaast was hij de side kick van Nick & Simon in The Dream, waar het drietal in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, de Caraïben, Engeland, Ierland, Maleisië en Las Vegas op muzikaal avontuur gingen.

Kees Tol zet zich sinds eind 2019 in als ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen.

09.10 - 09.20 uur

Opening

Dr. Hidde Galema, voorzitter Organiserend Comité Wondcongres
AINOS Chirurgie, Ikazia Ziekenhuis

Hidde Galema is voorzitter van het Organiserend Comité en is al een aantal jaren betrokken bij de organisatie van het Wondcongres. Hij werkt als AINOS Chirurgie in het Ikazia Ziekenhuis.

Hidde zal deze ochtend in samenspraak met Kees Tol het congres openen en de dag met u voorbespreken.

09.20 - 10.00 uur

Impact van obesitas op wondgenezing

Mesut Savas, Internist i.o., Erasmus MC

  • Dr. Mesut Savas zal een presentatie verzorgen over obesitas, het effect van overgewicht op wondgenezing en de onderliggende mechanismen hiervan.

  • Dr. Mesut Savas is Internist i.o. in het Erasmus MC. Hij heeft promotieonderzoek (cum laude) gedaan naar verschillende facetten van obesitas, met name de relatie met stress en stresshormonen. Het is inmiddels zijn passie geworden om medisch wetenschappelijke hoogtepunten, met name op het gebied van obesitas, in lekentaal met iedereen te delen.

10.00 - 10.40 uur

Sinus pilonidalis – Naadwerk

Boudewijn Toorenvliet, Gastro-intestinaal chirurg, Ikazia Ziekenhuis

  • Zoals iedere zorgverlener die patiënten met een sinus pilonidalis behandeld weet, kunnen de uitkomsten van de geleverde zorg behoorlijk tegenvallen. Patiënten kampen vaak met langdurige wonden die lastig zijn te verzorgen en recidieven komen veel voor. Tijdens deze presentatie komen alle relevante aspecten van de sinus pilonidalis aan bod; ontstaanswijze, risicofactoren, preventie adviezen en classificatie. Hoe zit het nu met die haartjes? En het advies voor (laser)ontharing? Is er een relatie met hidradenitis suppurativa?

    Ook de verschillende behandelingen en de uitkomsten daarvan worden besproken. Wanneer welke behandeling, en waarom? En zijn er behandelingen die we misschien beter niet meer moeten doen?

    De Nederlandse richtlijn zal worden toegelicht, evenals recente literatuur en inzichten.

    Doel: Geen meervoudige recidieven, en geen langdurig slecht genezende wonden meer in de bilnaad na operaties voor sinus pilonidalis.

  • Boudewijn Toorenvliet is als chirurg werkzaam in het Ikazia Ziekenhuis, Rotterdam, met speciale aandacht voor colorectale en oncologische chirurgie. De sinus pilonidalis heeft ook zijn bijzondere interesse. Hij is mede initiator van landelijke en regionale onderzoeksprojecten over dit onderwerp en heeft meegeschreven aan de eerste Nederlandse richtlijn sinus pilonidalis. Sinds zijn presentatie over de sinus pilonidalis op het Wondcongres in 2016 zijn er aardig wat stappen in de juiste richting gemaakt.

10.40 - 11.10 uur

Ochtendpauze op expositie

11.10 - 11.50 uur

(Wondgenezingsproblemen na) autologe mammareconstructies

Caroline Driessen, Plastisch chirurg, Amsterdam UMC

  • Caroline zal de verschillende technieken van mammareconstructies bespreken, met een focus op reconstructies waarbij gebruik wordt gemaakt van lichaamseigen weefsel zoals de DIEP reconstructie en het recent geïmplementeerde lipofilling traject.

    Ze zal de gereconstrueerde borst laten zien, maar ook de donorsite en de tepel met voorbeelden van goede en meer gecompliceerd belopen patiënten.

  • Dr. Caroline Driessen is een plastisch chirurg met een focus op reconstructieve microchirurgie. Ze is opgeleid in het Erasmus MC in Rotterdam. In 2018 volgde ze een reconstructiefellowship aan het Uppsala University Hospital in Zweden onder supervisie van Andres Rodriguez-Lorenzo. Sinds 2019 werkt ze als consultant plastisch chirurg in het Amsterdam UMC. Caroline is ook een van de medeoprichters van Surgical Anatomy, een cursus in 3D-beeldhouwkunst voor chirurgen om de chirurgische anatomie beter te begrijpen.

11.50 - 12.30 uur

Het perfusie mysterie - Doorbloeding zichtbaar maken

Joost van der Vorst, Vaatchirurg, LUMC

  • Joost zal u gedurende zijn presentatie meenemen in de nieuwe innoverende technieken om erachter te komen hoe goed het gebied waar de wond zich bevindt daadwerkelijk doorbloed is. Dit zal gepaard gaan met kleurrijke filmpjes en indrukwekkende foto’s waardoor u snel meegenomen wordt in het mysterie van weefseldoorbloeding.

  • Joost van der Vorst is al geruime tijd werkzaam als vaatchirurg in het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij is in 2014 op nieuwe beeldvormende technieken die gebruikt kunnen worden tijdens operaties gepromoveerd na onderzoek te hebben gedaan in het LUMC en aan de Harvard University in Boston, VS. Nu is hij gespecialiseerd in innoverende beeldvormende technieken binnen de vaatchirurgie en aneurysma chirurgie.

12.30 - 14.00 uur

Lunch en bezoek aan expositie

14.00 - 14.40 uur

Chirurgische reconstructie van de Charcot voet

Wilbert van Laar, Orthopedisch chirurg, Alrijne ziekenhuis

  • De Charcot voet is een ernstige complicatie die veel voorkomt bij patiënten met diabetische polyneuropathie. Hierdoor kunnen ernstige standsafwijking ontstaan waardoor er een zeer hoge kans is op het ontstaan van ulcera. Indien er een ulcus ontstaat bij een Charcot voet is de kans 12 maal verhoogd op een amputatie dan een Charcot voet zonder ulcus. Het is daarom zeer belangrijk om ernstige standsafwijking bij een Charcot voet met verhoogde kans op het ontstaan op een ulcus te reconstrueren om hiermee de kans op amputatie te verlagen. Wilbert van Laar is gespecialiseerd in deze reconstructies en is onderdeel van een groot multidisciplinair diabetisch voetenteam. Over het belang van deze reconstructies en wanneer en hoe zal tijdens deze presentatie verder worden ingegaan.

  • Wilbert van Laar is sinds 2012 werkzaam als orthopedisch chirurg in het Alrijne Ziekenhuis en volledig gespecialiseerd in voet- en enkelpathologie. Sinds een aantal jaar is hij onderdeel van een zeer groot multidisciplinair diabetisch voeten team waarbij hij zich, als orthopedisch chirurg, voornamelijk bezighoudt met preventieve en corrigerende standscorrecties in de behandeling van diabetische voetulcera en ter voorkoming van een recidief. Daarbij is hij gespecialiseerd in de operatieve behandeling van de Charcot voet ter voorkoming van het ontstaan van ulcera en veel voorkomende amputaties.

14.40 - 15.20 uur

Virtual Reality bij Wondzorg

Eveline Corten, Reconstructief plastisch chirurg, Erasmus MC en Franciscus Ziekenhuis (Rotterdam)

  • Virtual Reality (VR) wordt toenemend gebruikt in de medische sector. Hoewel VR effectief is gebleken voor pijn- en angstreductie tijdens verschillende medische procedures, wordt deze technologie nog niet routinematig toegepast bij intensieve wondzorg. Het Wondexpertisecentrum in het Erasmus MC behandelt patiënten met een verscheidenheid aan wonden. Voor een deel van deze patiënten is de wondzorg confronterend, pijnlijk en beangstigend. Zodoende kunnen de wondverpleegkundigen sinds enige tijd VR-brillen inzetten tijdens de wondzorg, waarbij een aangename en afleidende omgeving wordt getoond. De meerwaarde van VR blijkt sterk patiëntafhankelijk te zijn. Ook is er een verschil in de zogenaamde ‘technology acceptance’, het open staan voor de toepassing van nieuwe technologieën. Zodoende loopt er momenteel een prospectief onderzoek, waarbij gepoogd wordt te identificeren welke patiënten het meest gebaat zijn bij de inzet van deze innovatieve modaliteit. De uitkomsten van dit onderzoek worden gebruikt om VR in de toekomst als mogelijkheid aan te bieden aan de juiste patiënten, in aanvulling op het arsenaal aan reeds bestaande opties om de patiëntervaringen tijdens de wondzorg te optimaliseren.

  • Als plastisch chirurg combineert Eveline Corten haar patiëntgebonden werkzaamheden op het gebied van de oncologisch reconstructieve chirurgie met onderzoek naar de mogelijke meerwaarde van Extended Reality (XR) binnen de medische sector. De focus ligt hierbij op de toepassing van XR bij het optimaliseren van patiëntervaringen (w.o. gezamenlijke besluitvorming en verwachtingsmanagement), de preoperatieve planning van lichaamseigen vrije lap borstreconstructies en medisch technisch onderwijs (3D leren).

15.20 - 15.50 uur

Middagpauze op expositie

15.50 - 16.25 uur

Inspirerende afsluiting

Dominique Schreinemachers, helikopterpiloot

Dominique, bekend van ‘Het mooiste meisje van de Klas’ en ‘HUNTED’, is een vrouwelijke militair vlieger. Ze deelt haar inspirerende verhaal over uitdagende trainingen en missies, inclusief het overleven van een Taliban-aanval op haar helikopter. Haar lessen richten zich op het leven, teamwerk en zelfreflectie.

16.25 - 16.30 uur

Afsluiting

Kees Tol, dagvoorzitter

16.30 - 17.30 uur

Borrel

Napraten met een drankje en een hapje onder het genot van de muziek van Skoor Acoustics.